ITE, Inspecció Tècnica de l'Edifici

La ITE, Inspecció Tècnica de l´Edifici és un sistema de control periòdic de l´estat dels edificis d´habitatges per verificar el deure de les comunitats i propietaris de mantenir els seus immobles en bon estat.

La ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici, dóna lloc a un informe amb la descripció de l’estat actual de l’edifici, les deficiències detectades, el termini per esmenar-les, juntament amb la qualificació de l’estat general de l’edifici.

L’informe de la ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici, és previ a l’obtenció del Certificat d’Aptitud de l’edifici, expedit per la Generalitat de Catalunya .

    Truca al 666 55 30 21 o envia’ns un mail a info@chitece.com

    ITE. Com es fa la inspecció?

    La inspecció que es fa a l’edifici per fer la ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici , és únicament visual i es fa sobre aquells elements accessibles de l’edifici. En cap cas no té per objecte detectar possibles vicis ocults ni preveure causes sobrevingudes, malgrat es pugui extreure la conveniència d’una diagnosi posterior més curosa. La inspecció l’ha de dur a terme un arquitecte contractat pels titulars de l’edifici a inspeccionar.

    L’estructura de l’informe de la ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici consta de:

    • dades del sol·licitant
    • dades relatives a l’edifici
    • descripció del sistema envoltant
    • descripció del sistema estructural
    • descripció del sistema d’instal·lacions
    • deficiències detectades
    • relació i qualificació de les deficiències detectades
    • estat general de l’edifici segons les deficiències detectades

    ITE. Contingut de l'informe

    L’informe de la ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici conté la descripció de l’ estat actual de l’edifici , les deficiències detectades amb el termini per esmenar-les i la qualificació de l’estat general de l’edifici.

    Les deficiències detectades a la ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici poden ser:

    • Deficiències molt greus: són les que, pel seu abast i gravetat, representen un risc imminent i generalitzat per a l’estabilitat de l’edifici i la seguretat de les persones i els béns, i requereixen una intervenció immediata consistent en el desallotjament de l’edifici o l’adopció d’altres mesures de caràcter urgent i cautelar, que poden incloure l’execució d’obres o, si escau, la declaració de ruïna de l’edifici.
    • Deficiències greus: són les que, per la seva incidència, representen un risc imminent per a l’estabilitat o la seguretat de determinats elements de l’edifici o greus problemes de salubritat, que pressuposin un risc per a la seguretat de les persones o els béns, i que requereixen en una primera fase l’adopció de mesures cautelars i en una segona fase l’execució de les obres per a esmenar aquestes deficiències.
    • Deficiències importants: són les que, malgrat no representar al principi un risc imminent ni per a l’estabilitat de l’edifici ni per a la seguretat de les persones, afecten la salubritat i funcionalitat, en haver-se constatat un procés gradual de pèrdua de les prestacions bàsiques originàries, que fa necessària una intervenció correctora que no pot quedar relegada a feines de manteniment.
    • Deficiències lleus : són aquelles no incloses en els apartats anteriors, que fan necessària la realització de treballs de manteniment preventiu i/o corrector per evitar-ne l’agreujament, així com que puguin provocar l’aparició de noves deficiències.

    La qualificació de l’estat general de l’edifici resultant de la ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici pot ser:

    • Apte , si l’edifici no presenta deficiències, o presenta qualificades com a lleus.
    • Apte provisional , si l’edifici presenta deficiències qualificades com a importants.
    • Apte cautelarment , si l’edifici presenta deficiències qualificades com a greus o molt greus, si bé amb les mesures cautelars executades que hagin resolt provisionalment les situacions de risc per a les persones i els béns.

    ITE. Obligacions del tècnic

    L’ arquitecte té l’obligació de ser veraç a les manifestacions de l’informe de la ITE, la Inspecció Tècnica de l’Edifici i d’ajustar-se als principis d’imparcialitat, objectivitat i independència.

    Ha de lliurar, a més, l’informe resultant a la propietat ia la propietat Agència de l’Habitatge de Catalunya, i comunicar-ho immediatament al Ajuntament quan es detectin deficiències qualificades com a greus o molt greus, i si és el cas, la proposta de mesures de seguretat cautelars i urgents a adoptar amb caràcter previ a lexecució de les obres, i el termini orientatiu per esmenar les deficiències.

    Si durant la inspecció de la ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici , s’observen situacions anòmales ( aparença d’infrahabitatge ), s’ha de comunicar a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya mitjançant un model normalitzat.

    ITE. Obligacions de la propietat

    Encarregar i tramitar la ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici quan sigui obligatòria amb la màxima antelació possible.

    La manca del certificat daptitud de ledifici pot donar lloc, mitjançant les diligències prèvies adequades, a la imposició de multes coercitives i de sancions a la propietat de limmoble.

    En la transmissió dhabitatges dedificis en què la ITE, Inspecció Tècnica de lEdifici sigui obligatòria, la part venedora ha de lliurar còpia degudament autenticada del certificat daptitud de ledifici a la part compradora.

    Són obligacions de la propietat posteriors a la recepció de l’informe de la ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici d’habitatges:

    • Presentar, directament o mitjançant un representant autoritzat, linforme de la inspecció tècnica davant lAdministració competent.
    • Executar, de manera immediata i urgent, l’adopció de les mesures cautelars requerides a l’informe en cas que no s’hagin executat anteriorment.
    • Aprovar un programa de rehabilitació en el termini màxim d’un any, quan aquest hagi recollit l’existència de deficiències a l’edifici. Constituir un fons de reserva específic per respondre a les despeses que es derivin de l’execució de les obres previstes al programa, i executar les obres de rehabilitació previstes al programa, que es podran realitzar per fases, prioritzant la reparació de les deficiències segons el grau de gravetat. Quan les deficiències apreciades a la ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici tinguin la qualificació de greus o molt greus, el termini màxim per aprovar el programa de rehabilitació és de sis mesos. Aquest programa de rehabilitació requereix la supervisió per part de professionals tècnics, els quals faran les recomanacions oportunes.
    • Lliurar, a requeriment de les administracions, la documentació acreditativa de l’elaboració i la presentació de l’informe de la ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici , així com de l’aprovació del programa de rehabilitació i el seu compliment.

    L‟incompliment de la realització de les obres d‟esmena de deficiències o de l‟adopció de mesures de seguretat previstes a la normativa faculten l‟ Agència de l‟Habitatge de Catalunya per adoptar les ordres d‟execució i altres mesures d‟intervenció administrativa que consideri oportunes.

    ITE. Terminis

    Podeu sol·licitar en qualsevol moment, però, l’ Agència de l’Habitatge de Catalunya ha establert un programa d’inspeccions que fa obligatòria la ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici abans d’unes dates segons l’antiguitat, per a edificis plurifamiliars:

    • entre 1951 i 1960: fins al 31 de desembre de 2015
    • entre 1961 i 1971: fins al 31 de desembre de 2016
    • a partir del 1971: L’any que compleixi 45 anys d’antiguitat

    I per a habitatges unifamiliars:

    • anteriors a 1900: fins al 31 de desembre de 2016
    • entre 1901 i 1930: fins al 31 de desembre de 2017
    • entre 1931 i 1950: fins al 31 de desembre de 2018
    • entre 1951 i 1960: fins al 31 de desembre de 2019
    • entre 1961 i 1975: fins al 31 de desembre de 2020
    • a partir del 1975: L’any que compleixi 45 anys d’antiguitat

    L’antiguitat dels edificis es pot acreditar per qualsevol mitjà que sigui vàlid en dret. Més enllà dels terminis màxims per antiguitat de l’edifici, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya o, si escau, els ajuntaments poden declarar l’obligació de la ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici en els casos següents:

    – situacions de risc

    – deficiències estructurals, constructives o de les instal·lacions

    – edificis situats en àrees de conservació i rehabilitació previstes a la llei del dret a l’habitatge- qualsevol altra causa degudament justificada

    El certificat d’aptitud de l’edifici té una validesa en funció del resultat de la ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici :

    • en edificis d’habitatges sense deficiències o amb deficiències lleus és de deu anys
    • en edificis d’habitatges amb deficiències importants és de sis anys , sense perjudici del compliment de les condicions establertes al Decret
    • en edificis d’habitatges amb deficiències greus o molt greus amb mesures cautelars executades, és de tres anys , sempre que aquestes mesures hagin resolt provisionalment les situacions de risc per a les persones i els béns i la propietat compleixi les condicions establertes al Decret

    ITE. Documentació

    Per obtenir el certificat d’aptitud de l’edifici expedit per l’ Agència de l’Habitatge de Catalunya , cal aportar l’original de l’informe de la ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici segons el model normalitzat de la Generalitat de Catalunya , degudament emplenat per l’ arquitecte , amb els annexos corresponents:

    • descripció del sistema envoltant (model normalitzat)
    • deficiències detectades (model normalitzat)
    • relació i qualificació de les deficiències detectades (model normalitzat)

    ITE. Tarifes

    Truqueu-nos al 675 099 688 i us farem arribar un pressupost amb una breu explicació de què és la ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici i concretarem la visita al més aviat possible.

    El preu base de la ITE, Inspecció Tècnica de l’Edifici és de 300€ , als quals cal afegir 25€ per cada habitatge i/o local de l’edifici.

    La Generalitat de Catalunya no ha establert taxes associades a aquest tràmit.